Home       Contact       Winkelmandje (0)       Mijn Account

Home

Winkels

Service

Contact

Account

Mandje (0)

Actieradius

De actieradius; misschien wel het meestbesproken onderdeel van de elektrische fiets. Dat is natuurlijk niet gek want de actieradius zegt hoeveel kilometer u kunt fietsen op één volgeladen accu en is een belangrijke reden om wel of niet voor een e-bike te kiezen. Maar waar is de actieradius nou eigenlijk van afhankelijk en hoe wordt dat gemeten? En wat kunt u er zelf aan doen om zo ver mogelijk te komen op één volle accu? 

Actieradius in theorie

Elke elektrische fiets wordt vanzelfsprekend geleverd met een accu om stroom te leveren aan de elektromotor. Een grote accucapaciteit betekent in theorie een hoger haalbare actieradius. De totale capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Deze totale capaciteit is te berekenen door de Ampère-Uur te vermenigvuldigen met Volt. De totale capaciteit van een 13Ah 36V accu is dus: 468 Wh. Fietsoptimaal.nl levert fietsen met een totale capaciteit van 300 Wh tot 700 Wh. De actieradius wordt gemeten onder de meest gunstige omstandigheden. Dus met een lage snelheid, met minimale ondersteuning, op een perfecte weg zonder wind et cetera. In de praktijk zijn de omstandigheden natuurlijk nooit ideaal en heb je te maken met tal van factoren.

Het weer
Weer of geen weer; wij Nederlanders stappen maar al te graag op de fiets! Het weer heeft wel grote invloed op hoe ver u kunt komen op een volle accu. Denk aan wind tegen of in de rug maar ook de temperatuur want bij koud weer kunt u minder ver fietsen dan op een mooie zomerdag doordat een accu bij koud weer minder goed presteert.

Het wegdek
Nederland is een vlak land maar toch zijn er in ons land genoeg gebieden waar heel wat heuvels, bruggetjes of ongelijke ondergronden te vinden zijn. In dit soort omgevingen moet een motor meer moeite doen en verbruikt daarom meer energie dat van de accu moet komen. Hierdoor gaat de accu sneller leeg. 

Gewicht
Niet alleen uw eigen gewicht maar ook het gewicht van de fiets heeft invloed op de actieradius. Daardoor komt een bakfiets bijvoorbeeld aanzienlijk minder ver dan een gewone elektrische fiets. Ook uw boodschappen, eventueel uw kind achterop of in de bak van de bakfiets hebben invloed op de actieradius. Een fietstas of een fietsmand voorop is niet aerodynamisch en zal het bereik ietwat verlagen. Daarom is het verstandig om altijd te kiezen voor een sterke accu indien u zwaarder bent en/of veel spullen mee wilt nemen. 

Bandenspanning
De bandenspanning; iets waar soms weinig aandacht aan wordt geschonken maar zeker niet onbelangrijk is. Zachte banden zorgen ervoor dat fietsen zwaarder wordt en de motor dus meer vermogen nodig is. Zorg dus altijd dat de banden zijn opgepompt volgens de richtlijnen welke meestal staan aangegeven aan de buitenkant van de band. Bovendien heeft u ook nog eens minder kans op scheuren en lekke banden en dat is beter voor uw portemonnee en ook voor het milieu. 

Uw eigen inspanning en rijgedrag
Hoe meer u aan de motor overlaat hoe meer vermogen de motor nodig is om op snelheid te komen en te blijven waardoor de accu sneller leeg gaat. Behalve dat is het natuurlijk ook afhankelijk van uw rijgedrag. Net als een auto rijdt u minder zuinig bij hard optrekken, remmen, weer optrekken enzovoort. Door langzamer op te trekken en een constante snelheid aan te houden zult u in theorie verder komen op één acculading. 

Hoe kan ik invloed uitoefenen op de actieradius?

Een goede voorbereiding
Wilt u veel van de omgeving zien en dus ver kunnen fietsen? Behalve door uw ontbijt over te slaan kunt u ook op andere manieren invloed uitoefenen op de actieradius. Door de fiets van te voren goed voor te bereiden bijvoorbeeld. Denk aan het afstellen van de remmen; iets dat wij natuurlijk voor u doen voordat u de fiets meeneemt en als u de fiets bij ons langs brengt voor een onderhoudsbeurt. Maar ook tussen deze momenten door is het goed om te checken of de remmen niet aanlopen. Ook de juiste bandenspanning is van invloed want lege bandjes zorgt voor meer wrijving en zwaarder fietsen waardoor de motor meer moeite moet doen. 

Economisch rijden
Als u wel eens in een auto rijdt herkent u het vast meteen; gas geven en remmen zorgen voor een hoger brandstofgebruik. Zo ook met een e-bike. Een elektrische fiets met voorwielmotor en een e-bike met achterwielmotor past de ondersteuning alleen aan op de ondersteuningsstand die u kiest. Probeer daarom bij het wegfietsen vooral niet in een hoge maar lage ondersteuning weg te fietsen zodat de motor de snelheid kan opbouwen. Een elektrische fiets met middenmotor kiest met behulp van een combinatie van sensoren de juiste kracht van ondersteuning en is geleidelijk en daarmee zuiniger. Maar ook bij deze fietsen helpt het om bij het wegfietsen zelf extra kracht te zetten voor de eerste paar meters met ondersteuning op de laagste stand. In principe helpt het dus bij elke type fiets om bij het wegfietsen zelf wat extra kracht te zetten maar het is uiteraard niet per se nodig als u dat liever niet wilt doen.
 

Ook de manier waarop u de accu oplaadt kan invloed hebben op de maximaal haalbare actieradius. Lees daarom ook onze tips voor het accu opladen

 

 






Fietsoptimaal.nl door ProShops